Sociale Media ABC


 

Het Sociale Media ABC is opgesteld door Mijn Kind Online en komt uit boek 'Sociale media op de basisschool'. Klik hier voor meer informatie.


 

A

Abcya.com

Woordwolken maken: Met de website ABCYA kun je woorden in een woordwolk zetten. Hoe groter het woord, hoe belangrijker het is. Dat kan een goede indruk geven van wat er leeft in de klas, of van onderwerpen die populair zijn. Het visuele effect is te beinvloeden door het aanpassen van kleuren, vormen en lettertypen.

www.abcya.com

C

Clipsvoorvrijheid.nl

Clipjes maken: Met de website Clipsvoorvrijheid kun je clipjes maken van max. 30 seconden, wat leerlingen kan helpen bij hun meningsvorming. Oorspronkelijk bedoeld om clipjes te maken over vrijheid, maar andere onderwerpen zijn ook mogelijk. Veel beeldmateriaal beschikbaar.

www.clipsvoorvrijheid.nl

E

Evernote.com

Digitale knipsels bewaren: Evernote is een digitaal knipselarchief waarmee je alles kunt bewaren wat je maar wilt, zoals foto’s, stukjes tekst, schermafbeeldingen en links naar websites. De inhoud van het archief kan gesynchroniseerd worden met je telefoon of je iPad. Je moet er wel software voor installeren.

www.evernote.com

G

Glogster.com

Online een poster maken: Met Glogster kun je online een poster maken met teksten, foto’s, animaties en filmpjes.Er zijn veel ‘graphics’ die je kunt gebruiken. Maar je kunt ook eigen foto’s uploaden en gebruiken. Met een account kun je de poster opslaan en eventueel delen met anderen.

www.glogster.com

I

Ipiccy.com

Foto’s bewerken: iPiccy is een website voor online fotobewerking. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid (bijsnijden, verscherpen, kleuren aanpassen, contrast verbeteren, retoucheren, filters toepassen etc.) maar de site is wel
in het Engels. Foto’s die klaar zijn, kun je downloaden of delen met anderen.

www.ipiccy.com

K

Krantenmaken.nl

Krant maken: Met de website Krantenmaken (van ‘Nieuws in de klas’) kun je zelf een krant maken. De lay- out is al klaar; je hoeft alleen maar je eigen teksten en foto’s erin te zetten. Let op: de huidige versie is eigenlijk bedoeld voor het voortgezet onderwijs. Een versie voor het basisonderwijs is aangekondigd.

www.krantenmaken.nl

M

Mindmeister.com

Online mindmappen: Met MindMeister kun je online brainstormen door het maken van een ‘mindmap’. Je start met een kernbegrip. Vervolgens kun je daar gerelateerde begrippen omheen zetten, waarna een soort woordenspin ontstaat. Zonodig kunnen er ook plaatjes en filmpjes worden toegevoegd.

www.mindmeister.com

O

Odosketch.com

Aquarellen maken: Odosketch is een website waarmee je aquarelachtige tekeningen kunt maken. Opvallend is de minimalistische interface: een leeg vel aquarelpapier, en een werkbalkje waarmee je kleuren en kwastdiktes kunt kiezen. Meer is het niet. Maar het werkt!

www.odosketch.com

Q

Qurify.com

QR-codes genereren: Op Qurify kun je QR-codes genereren: het blokjesalternatief voor barcodes, waarmee je tekenreeksen leesbaar kunt maken voor smartphones. Bijvoorbeeld: e-mailadressen, contactinformatie (vCards), agenda-afspraken of URL’s (webadressen).

www.qurify.com

S

Symbaloo.com

Persoonlijke startpagina maken: Met Symbaloo kun je een persoonlijke startpagina maken met behulp van gekleurde blokjes. Aan ieder blokje koppel je je favoriete website. Als je op een andere computer werkt, kun je inloggen op je Symbaloo-pagina en heb je toegang tot je favoriete websites.

www.symbaloo.com

U

Uitzendinggemist.nl

Tv-programma’s terugkijken: Op Uitzending Gemist kun je tv-programma’s van de publieke omroep (Ned. 1, 2 en 3) terugkijken. Er zijn speciale knoppen voor Z@pp kinderen 6-12 jaar en Z@pplin kinderen 2-5 jaar. De commerciële omroepen (RTL, SBS etc.) hebben eigen varianten van Uitzending Gemist.

www.uitzendinggemist.nl

W

WikiKids.nl

Wikipedia voor kinderen: WikiKids is de kindervariant van de grote Wikipedia. Op de site vind je algemene, onafhankelijke en actuele informatie. Iedereen kan pagina’s aanmaken, wijzigen of aanvullen. De teksten worden gecontroleerd door vrijwilligers.

www.wikikids.nl

Y

YouTube.com

Filmpjes delen: YouTube is een gratis website met miljjoenen filmpjes, variërend van muziekvideo’s tot instructievideo’s en familiefilmpjes. Iedereen kan een filmpje online zetten. YouTube is een van de populairste websites onder kinderen en jongeren.

www.youtube.com

  • sociale media op de basisschool
B

Bitstrips.com

Stripverhalen maken: Met de website Bitstrips kun je eenvoudige strips maken. De site biedt diverse voorbeeldfiguren, achtergronden, kledingstukken en props. De stripfiguren kunnen ook karaktereigenschappen meekrijgen.

http://www.bitstrips.com/landing

D

Dropbox.com

Bestanden online delen: Dropbox is te beschouwen als een externe harde schijf, waarop je documenten, foto’s en filmpjes kunt opslaan. Alleen voor jezelf (bereikbaar vanuit elke locatie) of ook voor anderen. Bestanden kunnen gedeeld worden, en eventuele wijzigingen worden doorgegeven.

www.dropbox.com

F

Flickr.com

Foto’s online delen: Flickr is een website waarop je foto’s kunt publiceren. De foto’s kunnen privé blijven of openbaar worden gemaakt. Ideaal om foto’s uit te wisselen met je vrienden, en om foto’s (van anderen) te zoeken voor werkstukken en presentaties. Gratis uploaden tot max. 200 foto’s.

www.flickr.com

H

Hyves.nl

Profiel aanmaken en communiceren: Hyves is een Nederlandse SNS (social network site). Gebruikers maken een profiel en hebben ‘vrienden’. Ze plaatsen ‘krabbels’ (berichtjes) op andere pagina’s, publiceren foto’s en delen gadgets. Hyves is gratis, maar een betaald account is reclamevrij en geeft meer mogelijkheden.

www.hyves.nl

J

Jamstudio.com

Muziek en beats maken: Met JamStudio kun je muziek en beats maken. Bepaal de grondtoon, kies de bijbehorende akkoorden, zet ze op het muziekblad, instrumenten erbij en afspelen maar! Bekijk de YouTube helpvideo om te begrijpen hoe het werkt. De mogelijkheden en het resultaat zijn verbluffend.

www.jamstudio.com

L

Lyricstraining.com

Songteksten oefenen: Op de website LyricsTraining kun je songteksten oefenen door naar muziekvideo’s te kijken en de ontbrekende delen van de teksten in te vullen. Per video kun je kiezen uit drie verschillende levels, waarbij steeds meer van de tekst is weggelaten.

www.lyricstraining.com

N

Netwijs.nl

Zoekmachine voor kinderen: Netwijs is een zoekmachine voor kinderen met informatie, filmpjes en spelletjes. Er zijn leeftijdsgebonden niveaus en verschillende categorieen, zoals biologie, geschiedenis e.d.

www.netwijs.nl

P

Prezi.com

Presentaties maken: Prezi is een website om flitsende presentaties te maken met tekstjes, plaatjes en filmpjes. Met een gratis account zijn je prezi’s direct openbaar. Met een edu-account kun je kiezen voor een open of een gesloten presentatie. Een mooi alternatief voor Powerpoint!

www.prezi.com

R

Repudo.com

Voorwerpen verstoppen: Repudo is een Nederlandse app (voor de iPhone) waarmee je digitale objecten in ‘de echte wereld’ kunt achterlaten. Je legt bijvoorbeeld een boodschap in het buurthuis, gericht aan een klasgenoot. Die moet daadwerkelijk naar die locatie gaan om de boodschap op te pakken.

www.repudo.com

T

Twitter.com

Kennis en belevenissen uitwisselen: Op Twitter plaats je berichtjes van max. 140 tekens (tweets) waarin je vertelt wat je aan het doen bent of wat je bezighoudt. Anderen kunnen dat lezen en erop reageren (in het openbaar, of
via een privébericht). Onderwerpen geef je aan met een hashtag, bijvoorbeeld ‘#verliefd’.

www.twitter.com

V

Veengle.com

YouTube-compilaties maken: Met de website Veengle kun je compilaties van YouTube-filmpjes (of delen daaruit) maken. Stap 1: zoek een clip en kies ‘Open video editor’. Stap 2: geef starttijd en stoptijd, en kies ‘Add to my compilation’. Herhaal stap 1 en 2. Stap 3: kies ‘Preview’ en bewaar de compilatie.

www.veengle.com

X

Xtranormal.com

Animatiefilmpjes maken: Met de website Xtranormal kun je op een eenvoudige manier zelf animatiefilmpjes maken. Je kiest eerst een thema, dan de acteurs, het geluid en wat ze moeten zeggen. De preview mode is gratis; opslaan kost punten. Met een gratis account heb je maar weinig punten.

www.xtranormal.com

Z

Zimmertwins.com

Stripanimaties maken: Met Zimmer Twins kun je animaties met stripfiguren maken. Je kunt ze laten lopen, praten en bewegen. Een prima manier om kinderen te leren hoe je een (filmisch) verhaal kunt vertellen. De website is wel in het Engels.

www.zimmertwins.com